Proč se nemůžete vzdát sladkostí: virus v mozku, o kterém se mlčí

Slibujete si „poslední sladkost“, ale o hodinu později se přistihnete, že po čokoládové tyčince saháte znovu?

Není to slabou vůlí – váš mozek je nabouraný.

Vědci zjistili, že cukr působí jako virus, přeprogramovává neuronové sítě a způsobuje závislost silněji než nikotin.

Studie Princetonské univerzity zjistila, že krysy krmené cukrem aktivovaly stejné oblasti mozku jako při požití kokainu.

Jak se ale cukr mění v drogu a proč výrobci potravin tají pravdu?

Vše začíná u dopaminu, hormonu potěšení. Cukr spouští jeho uvolňování a vyvolává pocit euforie.

Mozek se však rychle přizpůsobí: k dosažení stejného „opojení“ je potřeba více cukru.

Vzniká začarovaný kruh, který odborníci na výživu nazývají cukrová past.

Experiment s magnetickou rezonancí provedený na Kalifornské univerzitě dokázal: u konzumentů sladkostí dochází ke snížení počtu dopaminových receptorů podobně jako u narkomanů.

To vysvětluje, proč časem ani celý dort nepřináší radost.

Cukr však není jediným viníkem. Vaše střeva jsou domovem bakterií, které řídí vaše chutě.

Mikrobi z rodiny Candida se živí cukrem a uvolňují látky, které stimulují chuť na sladké.

Čím více je krmíte, tím silnější je jejich „hlas“ v mozku.

Studie BioEssays potvrdila: lidé s dominancí kandidy jedí o 35 % více sladkostí než ti s normální rovnováhou mikrobiomu.

Výrobci potravin to vědí a přidávají skrytý cukr i do neslazeného zboží.

Kečup, chléb, uzeniny – všude je glukózo-fruktózový sirup.

Je desetkrát levnější než běžný cukr a třikrát silnější při stimulaci chuťových pohárků.

Experiment na Yaleově univerzitě zjistil, že účastníci, kteří konzumovali výrobky se skrytým cukrem, měli o 50 % větší chuť na sladké.

Jak z tohoto začarovaného kruhu ven? Prvním krokem je přelstít svůj mozek.

Nahraďte rafinovaný cukr stévií nebo erytritolem: nemají vliv na dopamin.

Druhým krokem je „restart“ mikrobiomu. Jezte kysané zelí, kimči a česnek – potlačují rozvoj kandidy.

Třetím krokem je obelstít své receptory. Přidejte do kávy a kaše skořici nebo vanilku: tato koření dodají sladkou chuť bez následků.

Zajímavost: chuť na sladké se dá snížit za 48 hodin.

Vzdejte se cukru na dva dny a vaše chuťové buňky začnou přijímat přirozenou sladkost ovoce a zeleniny.

Vědci z Maastrichtské univerzity dokázali: po „cukrovém detoxu“ se jablko zdá stejně sladké jako dříve kobliha.

S ovocem však opatrně, protože fruktóza ve velkém množství poškozuje játra a zvyšuje hlad.

Jezte maximálně 2 porce ovoce denně a vybírejte si bobulovité ovoce, grapefruity nebo zelená jablka – mají méně cukru.

Pokud hrozí zhroucení, vyberte si „správný“ dezert.

Tmavá čokoláda (85 % kakaa) s ořechy nebo skořicový tvarohový nákyp vás zasytí, aniž by došlo ke zvýšení hladiny inzulínu.

A nikdy nejezte sladkosti na lačný žaludek – kombinujte je s bílkovinami nebo vlákninou.

Teď už to víte: chuť na sladké není vaše vina. Je to boj s bakteriemi, neurony a potravinářskými koncerny.

Ale můžete ho vyhrát – díky znalostem a jednoduchým lifehackům.

Rating
( No ratings yet )
Zahrada | Agrotis Skupina