Zapomeňte na stereotyp, že sýr je nepřítelem zdraví.
Moderní technologie obrátily hru vzhůru nohama: nyní si můžete vychutnat vynikající chuť, aniž byste své srdce zatěžovali solí.
Mistři výroby sýrů vytvořili druhy s minimálním obsahem sodíku, které si zachovávají jasnou chuť. Těchto pět sýrů je skutečným objevem pro ty, kterým záleží na cévách a postavě. Lékaři je schvalují a gurmáni jsou nadšeni!
Wisconsin brie: hliněná inovace
Americký sýr, který překvapí. Lisuje se do hliněných bloků, čímž vzniká hutná, ale měkká struktura s nádechem čedaru. Obsah soli je pouze 160 mg na 30 g – bezpečný pro srdce.
Kde použít: V kuchyni je možné použít i slanou sůl, která je vhodná k přípravě pokrmů:
- Šťavnaté hamburgery s natahovacími zálivkami.
- Chutné fondue k večeři.
- Zapečené pokrmy s křupavou kůrkou.
- Křehké omelety k snídani.
Kozí sýr: lehký a rafinovaný
Sýr z kozího mléka je mistrem v lehkosti: 100-130 mg sodíku na porci a téměř žádná laktóza. Oříšková chuť mu dodává na půvabu.
Kde použít:
- Dezerty s hruškami a medem.
- Saláty s rukolou.
- Bezlepkové pečivo.
- Těstoviny s taveným sýrem a tymiánovou omáčkou.
Čerstvá mozzarella: italská lehkost
Malé množství pravé mozzarelly ve slaném nálevu – to je pouze 40 mg soli na porci. Křehká, rozplývá se v ústech, s čistou čerstvou chutí.
- Caprese s rajčaty a bazalkou.
- Lehké lasagne místo ricotty.
- Saláty s avokádem a olivami.
Tip: kupte si ho, nevydrží dlouho.
Smetanový sýr: všestranná chuť
Pouhých 53 mg soli v jedné porci – a moře možností. Perfektně vyvažuje kalorie s prospěšností.
Kde použít:
- Sendviče s lososem.
- Žampiony pod sýrovou čepicí.
- Omáčky s bylinkami.
Tip: kombinujte se zeleninou nebo celozrnnými výrobky.
Švýcarský sýr: řemeslné umění staletí
Díry nejsou jen ozdobou, ale dílem bakterií. Obsah soli je 60 mg na porci a chuť je bohatá a oříšková.
Kde použít: V kuchyni je možné použít i slaný sýr, který je vhodný pro přípravu pokrmů:
- Sendviče s křupavým chlebem.
- Klasické fondue.
- Sýrový talíř s hroznovým vínem a ořechy.
Proč to funguje.
Sůl zatěžuje srdce a cévy a zvyšuje krevní tlak. Tyto sýry jsou záchranou: málo sodíku, hodně chuti. Zvláště užitečné, pokud máte hypertenzi nebo srdeční rizika.
Jak si vybrat?
Nakupujte u důvěryhodných značek.
Viz etiketa: nejvýše 200 mg sodíku na 30 g.
Vyhněte se přídatným látkám a konzervantům.